Για όσους προτιμούν την πιο ελαφριά version του παστίτσιου
Τι θα χρειαστούμε:
- 12 φύλλα λαζάνια
- 3 κίτρινες πιπεριές
- 2 μελιτζάνες
- 2 κολοκυθάκια
- 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 2 1/2 φλιτζ. κασέρι
- 1 φλιτζ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 1/2 πράσο ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 750 ml γάλα
- αλάτι
- 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανός
Πως το φτιάχνουμε:
Για τα λαχανικά: Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200οC στις αντιστάσεις για 15΄.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10΄.
Για την κρέμα: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο πράσο για 5΄, να μαραθεί. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Το αφήνουμε να ψηθεί για 2΄. Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύοντας αφήνουμε την κρέμα να δέσει για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι. Αλατοπιπερώνουμε.
Σε μεγάλο πυράντοχο σκεύος στρώνουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Απλώνουμε μία στρώση λαζάνια. Προσθέτουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Κάνουμε μία στρώση με το 1/3 των λαχανικών. Αναμειγνύουμε τη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι και πασπαλίζουμε με το 1/3 αυτών. Κάνουμε δεύτερη στρώση λαζάνια. Καλύπτουμε με μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Στρώνουμε μία στρώση λαχανικών και τα μισά τριμμένα τυριά. Κάνουμε τρίτη στρώση λαζάνια. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ντομάτα, τα υπόλοιπα λαχανικά και τυριά. Τέλος, καλύπτουμε με την κρέμα.
Ψήνουμε το παστίτσιο για περίπου 35΄-40΄, να ροδίσει ελαφρά, στους 200οC.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr και το www.argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής