Ένα εξαιρετικό ορεκτικό με λαχανικά.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- 200 ml ελαιόλαδο
- 1 κεσεδάκι φρέσκα μανιτάρια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 μεγάλο πράσο
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 1 πιπεριά Φλωρίνης
- 3 καρότα
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 2 φλιτζ. τσαγιού φέτα
- 1 αυγό
- ½ φλιτζ. τσαγιού άνηθο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως τα φτιάχνουμε:
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο (100ml) σε μια ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να ροδίσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, την πιπεριά Φλωρίνης και το σέλερι και σοτάρουμε για 4 λεπτά. Ρίχνουμε στη συνέχεια το σκόρδο και το αφαιρούμε μόλις αρχίζει να ροδίζει. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 4 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να μαλακώσουν τα λαχανικά για 12 λεπτά. Προσθέτουμε το θυμάρι και την πάπρικα και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Τοποθετούμε το μείγμα σε μια σήτα ή σε ένα σουρωτήρι για δέκα λεπτά για να στραγγίξει τα υγρά του.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη φέτα και το αυγό και αναμειγνύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε τον άνηθο και έπειτα το μείγμα των λαχανικών κι αναμειγνύουμε όλα τα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα.
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί και με ένα πινέλο τα φύλλα μας. Βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου, κλείνουμε όπως κλείνει ένα πουγκί (αν τα φύλλα είναι λεπτά, κόβουμε στη μέση το κάθε φύλλο, λαδώνουμε τα δύο κομμάτια μεταξύ τους και τα γεμίζουμε).
Τα δένουμε με ένα σπάγκο, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Κάθε πακέτο φύλλων περιέχει περίπου 10 - 11 φύλλα, επομένως θα ετοιμάσουμε 20 - 22 πουγκιά. Λαδώνουμε την επιφάνειά τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στην σελίδα του στο facebook