Μια συνταγή που γίνεται μέσα σε 5 λεπτά.
Τι θα χρειαστούμε:
- 230 γρ. ψωμί
- 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
- Αλάτι
- 1/2 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη ή άλλο σκληρό τυρί της αρεσκείας μας
Πως τα φτιάχνουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Κόβεουμε το ψωμί σε μικρά κυβάκια, όσο το δυνατόν ομοιόμορφα ή σε ακανόνιστο σχήμα, πιο παχιά σε μέγεθος ή με τον γαλλικό τρόπο.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ταψί, τοποθετούμε εκεί το ψωμί και περιχύνουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο. Αλατίζουμε ελαφρώς.
Ψήνουμε για 5 λεπτά. Κατόπιν τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα πέντα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ανάλογα με το πάχος του, μπορούμε να τα αφήσουμε για 3-4 λεπτά ακόμα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε αμέσως με τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε. Αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αμέσως, μπορούμε να τα διατηρήσουμε για μερικές μέρες, αποθηκεύοντάς τα σε αεροστεγές δοχείο.
Παραλλαγές συνταγής
- Συνταγή για κρουτόν με σκόρδο: λιώνουμε τη σκελίδα και την αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο ή το λιωμένο βούτυρο. Κατόπιν περιχύνουμε με το μείγμα τα κρουτόν.
- Συνταγή για κρουτόν με μυρωδικά: αφού περιχύσουμε τα κρουτόν με λάδι ή λιωμένο βούτυρο, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα αποξηραμένα μυρωδικά. Αν έχουμε μόνο φρέσκα μυρωδικά, τα ψιλοκόβουμε και τα ψήνουμε για 5 λεπτά στον φούρνο. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά τα κρουτόν και συνεχίζουμε τη διαδικασία της συνταγής.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής