Μια υπέροχη και εύκολη συνταγή με μπουτάκι ή ρολό χοιρινό.
Τι θα χρειαστούμε:
- 4 κιλά μπούτι χοιρινό ή ρολό χοιρινό
- Χυμός δύο πορτοκαλιών
- 2 πορτοκάλια σε φέτες
- 1 πράσινο μήλο σε φέτες
- ½ κούπα μέλι
- 1 κούπα κρασί γλυκό Σάμου
- 1 κούπα κρασί λευκό
- 1 κούπα νερό
- 2 ξυλαράκια κανέλας
- 10 γαρίφαλα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. δενδρολίβανο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Πλένουμε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε καλά το χυμό πορτοκαλιού με το μέλι, τα κρασιά, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι.
Μέσα σ’ αυτή τη μαρινάδα βάζουμε το χοιρινό, το σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για 24 ώρες. Κατά διαστήματα το γυρίζουμε ώστε να μαριναριστεί από όλες του τις πλευρές.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε το χοιρινό από το ψυγείο, το βάζουμε σε μια γάστρα ή ταψί, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα και προσθέτουμε λίγο νερό. Το σκεπάζουμε με τις φέτες του πορτοκαλιού και του μήλου. Καλύπτουμε το σκεύος με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε 180 βαθμούς Κελσίου για 3 ½-4 ώρες.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στη σελίδα του στο facebook