Η must συνταγή των ημερών.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 φλιτζ. κονιάκ
- 1 χυμός πορτοκαλιού
- 2 λάδι (αραβοσιτέλαιο και ελαιόλαδο)
- 2 φλιτζ. ζάχαρη
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. σόδα
- 1 φλιτζ. μέλι
- 2 1/2 φλιτζ. νερό
- 300-400 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
- κανέλα
- γαρύφαλλο τριμμένο
Πως τα φτιάχνουμε:
Σε ένα μπολ ρίξτε το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε στο χέρι μέχρι να δημιουργηθεί η ζύμη. Φτιάξε μικρά μπαλάκια, πατήστε τα με την παλάμη σας ώστε να πάρουν οβάλ σχήμα και με δύο πιρούνια κεντήστε τα. Τοποθετήστε τα πάνω σε λαδόκολλα μέσα σε ταψί, αφήστε τα στους 170 βαθμούς για μισή ώρα σε προθερμασμένο φούρνο.
Για το σιρόπι, ρίξτε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα, βράστε τα για πέντε λεπτά, βγάλτε τον αφρό που δημιουργείται πάνω πάνω καθώς βράζουν και αφήστε το να κρυώσει.
Βουτήξτε για δευτερόλεπτα τα ζεστά μελομακάρονα που μόλις βγάλατε από το φούρνο, πασπαλίστε τα με καρύδια, κανέλα κα γαρίφαλο και καλή σας όρεξη!
Tips
- Όταν φτιάχνετε τη ζύμη, ρίξτε τη σόδα μέσα στο πορτοκάλι που είναι όξινο , θα γίνει μια χημική αντίδραση , μην αγχωθείτ , θα σας θυμίσει λίγο από εργαστήριο χημείας στο σχολείο, θα βοηθήσει να φουσκώσουν τα μελομακάρονα στο ψήσιμο.
-Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και τα μελομακάρονα ζεστά όταν τα βουτήξετε στο σιρόπι οπότε μπορείτε να ξεκινήσετε τη συνταγή σας ετοιμάζοντας το σιρόπι είτε μπορείτε να το προετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής