Ένα θρεπτικό και υγιεινό σνακ ειδικά για εκείνους που κάνουν διατροφή.
Τι θα χρειαστούμε:
- 3 μήλα
- 2 1/2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
- 2 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
- 1 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη
- 1 κ.γλ. κάρδαμο σε σκόνη
- 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
- 1/2 κ.γλ. ζάχαρη (προαιρετικά)
Πως τα φτιάχνουμε:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100ο C.
Πλένουμε και κόβουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες, αφαιρώντας προσεκτικά τα κουκούτσια τους. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομογειογενές μείγμα. Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τις φέτες μήλου. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα τις φέτες μήλου με το μισό μείγμα μπαχαρικών και ζάχαρης και βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 1 1/2 ώρα. Στη συνέχεια, βγάζουμε το ταψί, αναποδογυρίζουμε τις φέτες μήλου και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα. Μόλις τα πατατάκια μήλου είναι τραγανά και έχουν αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα, σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα με κλειστή την πόρτα του. Με τον τρόπο αυτό τα πατάτακια μήλου θα γίνουν πολύ τραγανά. Μόλις κρυώσουν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς. Διατηρούνται σε δροσερό και σκιερό μέρος για 8 ημέρες.
Αν δεν μας αρέσουν τα πολλά μπαχαρικά, μπορούμε να τα πασπαλίσουμε μόνο με κανέλα και ζάχαρη. Σε αυτή την περίπτωση μια ενδεικτική αναλογία είναι 3 κ.γλ. κανέλα και 1 κ.γλ. ζάχαρη. Φυσικά, μπορούμε να πειραματιστούμε και άλλους συνδυασμούς μπαχαρικών της αρεσκείας μας, ενώ για τη δοσολογία είναι προτιμότερο να την προσαρμόζουμε κάθε φορά στις γευστικές μας προτιμήσεις.
Σε περίπτωση που δεν θέλουμε τα πατατάκια μήλου να είναι πολύ τραγανά, αλλά πιο μαλακά, μειώνουμε τον χρόνο ψησίματος και βγάζουμε αμέσως τα πατατάκια από τον φούρνο για να αποκτήσουν την υφή που επιθυμούμε.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής