Η συνταγή που μας έστειλε ο φίλος μας ο Γιάννης για πανακότα, είναι η αυθεντική συνταγή της γιαγιάς του, που είναι Ιταλίδα. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια. Μπείτε στην κουζίνα και ξεκινήστε!
Τι θα χρειαστούμε;
- 4 φλ. κρέμα γάλακτος
- 3/4 φλ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. γλυκού απόσταγμα βανίλιας
- 2 κουτ. γλυκού ζελατίνα
- 1/4 φλ. νερό
Πως την φτιάχνουμε:
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας σε μπολ με νερό να μαλακώσει και την αφήνουμε 5 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και τα σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το υγρό να μειωθεί στο 1/3. Προσέχουμε να μην πιάσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας και μυρίσει καμένο.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνα μέσα τη ζεστή κρέμα και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε το μείγμα σε 6 φόρμες με χωρητικότητα 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο 4-6 ώρες ή μέχρι να πήξουν.
Σερβίρουμε με σιρόπι φρούτων ή σοκολάτας ή με φρέσκα φρούτα.
Χρήσιμες συμβουλές:
Αν θέλετε να κάνετε πιο ελαφρύ το γλυκό σας μπορείτε κατά το 1/3 να αντικαταστήσετε την κρέμα με στραγγιστό γιαούρτι.
Μπορείτε να προσθέσετε 185 γρ. λιωμένη κουβερτούρα που θα ενσωματώσετε στην κρέμα σας και τότε θα έχετε πανακότα σοκολάτας!