Μια συνταγή που θα αγαπήσουν κι αυτοί δεν είναι λάτρεις του σολομού.
Τι θα χρειαστούμε:
- 4 φέτες ή φιλέτα σολοµού, συνολικά 800 γρ. (αν πάρουµε φιλέτα, ζητάµε από τον ιχθυοπώλη να αφαιρέσει την πέτσα, αν γίνεται, αλλιώς την αφαιρούµε µετά το µαγείρεµα)
- 1 µικρό µπρόκολο, χωρισµένο στα µπουκετάκια του
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 µικρά κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 γεµάτο κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισµένο
- 4 µικρά κλαράκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριµµένη
- 2 - 3 φλούδες λεµονιού, από τις οποίες «ξύνουµε», όσο γίνεται, µε ένα κουταλάκι το λευκό µέρος, που είναι πικρό
Για τη σάλτσα:
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 2 κοµµάτια από το µπρόκολο που έχουµε µαγειρέψει στον ατµό
- 8 ίνες ζαφορά (σαφράν) «µουλιασµένες» σε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό για περίπου 1 ώρα
- 1 κουτ. σούπας µουστάρδα της αρεσκείας µας
- 1 κουτ. γλυκού γλυκό µπούκοβο
- 1/3 κουτ. γλυκού καυτερό µπούκοβο (προαιρετικά)
- Αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Πως τον φτιάχνουμε:
Βάζουµε σε µια κατσαρόλα 600 - 800 ml νερό και την τοποθετούµε σε µέτρια προς δυνατή φωτιά. Σκεπάζουµε µε το καπάκι και, µόλις βράσει το νερό και δημιουργηθεί πυκνός ατµός, λαδώνουμε ελαφρώς το διάτρητο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε µε ένα πινέλο. Στο διάτρητο σκεύος στρώνουµε τις φέτες ή τα φιλέτα του σολοµού και από πάνω το μπρόκολο. Ανάµεσα στα κοµµάτια τακτοποιούµε τις φλούδες λεµονιού, τις δάφνες και τα κλαράκια δεντρολίβανου και ρίγανης (ή πασπαλίζουµε µε τα ξερά µυρωδικά). Βάζουµε το διάτρητο σκεύος µέσα στην κατσαρόλα ή το στερεώνουµε στο χείλος της (ανάλογα µε το τι διαθέτουµε – βλ. βήμα-βήμα). Σκεπάζουµε καλά µε το καπάκι ή, αν δεν εφαρµόζει καλά, µε µια διάφανη µεµβράνη, προσεκτικά όµως, για να µην καούµε. Μαγειρεύουµε για 10 λεπτά, ανάλογα και µε το πάχος των φετών του σολοµού. Ελέγχουµε και, αν θέλουµε να είναι πιο καλοψηµένο το ψάρι (πολλοί το τρώνε ακόµη κι αν «κρατάει» στο εσωτερικό του), συνεχίζουµε για λίγο ακόµη. Στον ίδιο χρόνο θα έχει γίνει και το µπρόκολο.
Λαδολέµονο + σερβίρισµα: Στο µπλέντερ ή στο µούλτι χτυπάµε καλά όλα τα υλικά για το λαδολέµονο, µέχρι να προκύψει µια όσο πιο λεία σάλτσα γίνεται. Αν είναι πολύ ρευστή, µπορούµε να προσθέσουµε κι άλλο λίγο µπρόκολο και να συνεχίσουµε το χτύπηµα.
Σερβίρουµε τα λαχανικά και το ψάρι µε τη σάλτσα.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στη σελίδα του στο facebook