Για σήμερα, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε κάτι παραδοσιακό.
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι για σφηνάκι ρακή
- 2 λεμόνια(το χυμό)
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
Για το σιρόπι:
- 1 ποτήρι νερό
- 3 ποτήρια μέλι
- Ξύλο κανέλας
Για το πασπάλισμα:
- Καρύδια ψιλοκομμένα
- Σουσάμι
- Κανέλα
Πως τα φτιάχνουμε:
Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει ή ζύμη σκληρή και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε κομμάτια για να ανοίξουμε φύλλα με την μηχανή, πάχους 0,5 εκ. Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες περίπου 3 εκ. πλάτος και βάζουμε σ’ ένα τηγάνι βαθύ μπόλικο λάδι για να κάψει. Και τώρα ξεκινάει το δύσκολο κομμάτι.
Oι γυναίκες έχουν βρει μια πολύ καλή λύση για να πετυχαίνουν στρογγυλό σχήμα σαν μια κορδέλα που την έχουμε τυλίξει. Λοιπόν, παίρνουν ένα ξηρό καλάμι το κόβουν περίπου 1/2 μέτρο. Το πλένουν πολύ καλά και στην μία άκρη του κάνουν μια σχισμή τόσο φαρδιά ώστε να μπορεί να μπαίνει η λωρίδα.
Αφού έχουμε περάσει την λωρίδα στο καλάμι την βουτάμε στο λάδι και καθώς αρχίζει να ψήνεται τυλίγουμε με το ένα χέρι την ψημένη στο καλάμι και παράλληλα με το άλλο χέρι αφήνουμε σιγά σιγά και την υπόλοιπη λωρίδα συνεχίζοντας ξανά αυτή την διαδικασία μέχρι να τελειώσει η λωρίδα.Το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και συνεχίζουμε. Αφού τελειώσουμε ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, το μέλι και το ξύλο κανέλας για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει.
Παίρνουμε ένα ένα ξεροτήγανο και κρατώντας το με το ένα μας χέρι το βουτάμε μέχρι την μέση στο σιρόπι. Έπειτα το ακουμπάμε σε μια πιατέλα με την σιροπιασμένη πλευρά προς τα πάνω. Τέλος τα πασπαλίζουμε με την κανέλα, το σουσάμι και τα καρύδια αφού πρώτα τα έχουμε ανακατέψει όλα μαζί.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στη σελίδα του στο facebook