Αυτή η συνταγή είναι μια από τις ελάχιστες, που μας δείχνει πόσα πολλά μπορούμε να ετοιμάσουμε και να απολαύσουμε με τα φρέσκα λαχανικά και να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα.
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό πράσινα στρογγυλά φασολάκια, κατεψυγμένα
- 2½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 3 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή άλλο λευκό ξίδι
- 2 - 3 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι
- 180 γρ. κεφαλογραβιέρα, κατά προτίμηση Αμφιλοχίας
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 ντοματες κομμένες σε κύβους
- 2 κουτ.σουπας ελιές ροδέλα
Για τη σάλτσα δυόσμου:
- Τα φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι (ή μέλι, διαλυμένο με 1 κουτ. γλυκού βαλσαμικό ξίδι)
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως την φτιάχνουμε:
Σάλτσα δυόσμου:
Πολτοποιώ στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη σάλτσα, μέχρι να φτιάξω λείο πολτό. Αλατοπιπερώνω και αφήνω στην άκρη.
Σαλάτα:
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό ζεματίζω τα φασολάκια για 3 - 4 λεπτά (μετράω εξαρχής το χρόνο, από τη στιγμή που θα τα ρίξω στην κατσαρόλα). Τα στραγγίζω γρήγορα και τα βάζω αμέσως σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με παγωμένο νερό και μερικά παγάκια. Τα αφήνω εκεί για 1 λεπτό, τα στραγγίζω και τα σκουπίζω καλά με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω τα φασολάκια και τη σάλτσα δυόσμου που ετοίμασα και νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι. Σβήνω με το ξίδι, ανακατεύω ελαφρώς και μαγειρεύω για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να φύγει η αψάδα του ξιδιού.
Μεταφέρω το μείγμα σε μια φαρδιά πιατέλα. Με το εργαλείο που ξεφλουδίζω λαχανικά κόβω το τυρί σε λεπτές «φλούδες» και τις σκορπίζω στη σαλάτα, προσθέτω την τομάτα και τις ελιές. Ρίχνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πασπαλίζω με το καβουρδισμένο σουσάμι και σερβίρω αμέσως.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα θα βρείτε στη σελίδα του στο facebook