Στα Χανιά δοκίμασα το πιο νόστιμο κριθαρότο στο φίλο μου το Γιώργο στο Costa Costa! Και φυσικά μπήκα στη κουζίνα και ο σεφ μου έδωσε αμέσως τη συνταγή
Τι θα χρειαστούμε;
- 2 κολοχτύπες από 200 έως 300 γραμμάρια (εναλλακτικά αστακός)
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 ώριμες τομάτες, τριμμένες και σουρωμένες (μόνο τον χυμό τους)
- 300γρ κριθαράκι μέτριο
- 4-5 φυλλαράκια βασιλικού, αλάτι, πιπέρι
- 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
Πως το φτιάχνουμε:
Για να καθαρίσουμε τις κολοχτύπες θα πρέπει να τις κόψουμε κατά μήκος μαζί με το κέλυφος και να απομακρύνουμε σε τρεχούμενο νερό τα εντόσθια, βεβαία ο ψαράς μας θα το κάνει πολύ ποιο εύκολα αν του το ζητήσουμε. Σε κατσαρολάκι, που να χωράει άνετα τα 4 κομμάτια κολοχτύπας, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και την βάζουμε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε την κολοχτύπα με το κέλυφος προς τα κάτω, το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι και μετά από 1 λεπτό τα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα και αυτά. Ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα και σβήνουμε με το κονιάκ. Όταν το αλκοόλ εξατμιστεί προσθέτουμε τον χυμό από τις τομάτες και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Γυρνάμε τις κολοχτύπες και από την άλλη πλευρά και προσθέτουμε ζεστό νερό που θα πρέπει να έχουμε από την αρχή δίπλα μας (ιδανικά, σπιτικό πολύ ελαφρύ ζωμό κοτόπουλο) τις αφήνουμε για 1 λεπτό και τις βγάζουμε από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κριθαράκι και συμπληρώνουμε λίγο λίγο ζεστό νερό ανακατεύοντας συνεχώς, πρέπει να φροντίσουμε όταν το κριθαράκι είναι λίγο πριν το στάδιο βρασμού που θέλουμε να είναι και λίγο λιγότερο δεμένο από όσο πρέπει. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και σερβίρουμε.
Ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συνταγή το beach bar restaurant “Costa Costa” και τον σεφ Φώτη Ράικο.