Ένα λαχταριστό κέικ για όσους αποφεύγουν την γλουτένη στη διατροφή τους.
Τι θα χρειαστούμε;
- 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 125 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε καρέ
- 225 γρ. καστανή ζάχαρη
- 100 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 5 αυγά μεγάλα, χωρισμένα σε κρόκο και ασπράδι
- 1/8 κ.γλ. κρεμόριο
- 1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
Πως το φτιάχνουμε;
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει χωρίς όμως να ακουμπάει τον πάτο του μπολ, λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε με κουτάλι να ενωθούν τα υλικά. Κατεβάζουμε το μπολ από την φωτιά και προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το αλεύρι αμυγδάλου (δηλαδή αμυγδαλόψιχα τριμμένη σε ψιλή πούδρα στο μούλτι). Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους των αυγών, ανακατεύοντας με μαρίζ μετά από κάθε προσθήκη.
Στον κάδο του σταθερού μίξερ βάζουμε τα ασπράδια αυγών και το κρεμόριο και χτυπάμε αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά σε υψηλή. Είναι σημαντικό τα ασπράδια που χτυπάμε σε μαρέγκα χτυπηθούν καλά για να φουσκώσει το κέικ. Όταν το μείγμα ασπρίσει, διπλασιαστεί σε όγκο και σχηματιστούν απαλές κορυφές, είναι έτοιμο. Ρίχνουμε σε 3 δόσεις τη μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας απαλά με τη μαρίζ σε κάθε δόση. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί, το βάζουμε σε φόρμα για κέικ στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε το κέικ για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με κακάο.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής