Μια κλασσική συνταγή που αγαπούν όλοι, ιδανική για το Κυριακάτικο τραπέζι.
Τι θα χρειαστούμε;
- 500 γρ. κριθαράκι
- 1 1/2 κιλό χταπόδι κομμένο σε μπουκιές
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 1 πρέζα μπαχάρι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε;
Σε κατσαρόλα χωρίς λιπαρή ουσία ρίχνουμε τις μπουκιές χταποδιού σε μέτρια φωτιά έως ότου πιούν τα υγρά τους. Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα μαραίνουμε για 3΄-4΄. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε 2 λίτρα νερό.
Σιγοβράζουμε για 40΄, έως ότου μαλακώσει το χταπόδι. Τότε προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 12΄ ή μέχρι να γίνει το ζυμαρικό. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό για να παραμείνει το κριθαράκι σπειρωτό και ανακατεύουμε. Τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Αλάτι βάζουμε αφού δοκιμάσουμε, γιατί τα χταπόδια είναι αλμυρά.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr και το www.argiro.gr για την παραχώρηση της συνταγής