Το χοιρινό ρόστο είναι μια κλασσική συνταγή που συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τι θα χρειαστούμε;
- 1.500 γρ. χοιρινό ρόστο
- 1 καρότο σε κυβάκια
- 1 κλωνάρι σέλινο χοντρό, ξεφυλλισμένο, κομμένο σε λεπτές φετούλες
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φετούλες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 6 φύλλα φασκόμηλο ψιλοκομμένα
- 1 μικρό κλωναράκι δεντρολίβανο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2/3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνη
- 1 ζωμός λαχανικών
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε;
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Σε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις μεριές, μέχρι να ροδίσει. Αποσύρουμε το κρέας από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και δυναμώνουμε τη φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τους κόκκους μπαχάρι, τη δάφνη και το δεντρολίβανο και το μισή ποσότητα από το ζωμό λαχανικών. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα άλλο πυρίμαχο σκεύος, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ή με το καπάκι του σκεύους και το βάζουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 1½ -2 περίπου ώρες. Κάθε μισή ώρα γυρίζουμε το κρέας και προσθέτουμε σε δύο δόσεις τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών για να μαλακώσει καλά το χοιρινό. Σερβίρουμε κομμένο σε φέτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα του.
Tip: όταν αγοράσετε το κρέας, ζητήστε από το χασάπη να αφαιρέσει το κόκαλο από 8 κοτολέτες και να δέσει το κρέας για να κρατήσει το σχήμα του.
Ευχαριστούμε το www.mamapeinao.gr για την παραχώρηση της συνταγής