Παραδοσιακό και πεντανόστιμο.
Τι θα χρειαστούμε:
- 250 γρ. Ρεβίθια χοντρά
- 200 γρ. Σύγκλινο Μάνης
- 200 γρ. Σάλτσα ντομάτας
- 120 γρ. Γραβιέρα Νάξου, σε μικρά κυβάκια
- 100 ml Ελαιόλαδο
- 10 γρ. Πελτέ ντομάτας
- 2 Φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
- 1 Μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 Μεγάλο καρότο, σε ροδέλες
- 1 Πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 Λεμόνι, τον χυμό του
- 1 Ζωμό λαχανικών, σε μορφή gel
- Φλούδες από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
- Μαϊντανό
- Μπαχάρι
- Δάφνη
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Πως το φτιάχνουμε:
Για τα ρεβίθια: Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια σε νερό να μουλιάσουν.
Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει. Ρίχνουμε επίσης 2 σπόρους μπαχάρι, το ζωμό λαχανικών σε μορφή gel, 1 φύλλο δάφνης, τις φλούδες από το λεμόνι και το πορτοκαλί και αλάτι.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ώστε να αρχίσει να βράζει. Βράζουμε για 15 λεπτά από την στιγμή που πάρει βράση.
Παράλληλα πλένουμε και κόβουμε τα λαχανικά, ρίχνοντας όλα τα κομμάτια που δε θα χρησιμοποιήσουμε μέσα στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια. Αυτό το κάνουμε για να δώσουμε γεύση στα ρεβίθια την ώρα που βράζουν.
Στη συνέχεια τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και κόβουμε το σύγκλινο σε κύβους. Μόλις το ελαιόλαδο είναι έτοιμο ξεκινάμε να σοτάρουμε το σύγκλινο.
Έπειτα προσθέτουμε τα λαχανικά που κόψαμε προηγουμένως και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7-8 λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη. Τέλος προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη ρίγανη, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσουμε.
Στραγγίζουμε τα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι φροντίζοντας να κρατήσουμε το νερό που τα βράσαμε. Στη συνέχεια αφαιρούμε από τα ρεβίθια τις φλούδες, τα μπαχαρικά και τα λαχανικά που είχαμε βάλει για να βράσουν μαζί με αυτά.
Τα ρίχνουμε σε ένα μέτριο ταψί, προσθέτουμε τη σάλτσα από το τηγάνι και τόσο νερό ώστε να τα καλύψει. Κλείνουμε καλά με ένα αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 2 ώρες.
Μετά το πέρας αυτού του χρόνου, ξεσκεπάζουμε το ταψί, ρίχνουμε τη γραβιέρα και συνεχίζουμε για άλλα 30 λεπτά ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 180°C.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com