Το αγαπούν μικροί και μεγάλοι.
Τι θα χρειαστούμε:
- 4 κ.γ. ξερή μαγιά
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική & έξτρα 110 γρ. ζάχαρη
- 300 ml χλιαρό νερό
- 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ηλιέλαιο
- 90 γρ. σόδα μαγειρικής
- 650 ml βραστό νερό
- Αλάτι, χοντρό, για το πασπάλισμα των pretzel
Πως το φτιάχνουμε:
Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το 1 κ.γ. ζάχαρη μέσα στα 300 ml χλιαρού νερού και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με τα χέρια.
Κάνουμε μία τρύπα στη μέση και αδειάζουμε μέσα σε αυτήν το ηλιέλαιο και το μείγμα της μαγιάς.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας και σε περίπτωση που δούμε ότι το ζυμάρι είναι πολύ στεγνό προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα λείο ζυμάρι για 7 – 8 λεπτά.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, το σκεπάζουμε με διαφανής μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς στον αέρα.
Λαδώνουμε ελαφρά 2 ταψιά του φούρνου και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη σόδα μέσα στα 650 ml βραστού νερού και αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι μας μεταφέρουμε τη ζύμη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη, ανοίγουμε κάθε ζυμαράκι σε κορδόνι, φέρνουμε τις δύο άκρες προς τα μέσα, τις στρίβουμε μεταξύ τους και τις ενώνουμε στο εσωτερικό του ζυμαριού.
Μόλις τελειώσουμε όλα τα ζυμάρια τα βουτάμε μέσα στο μείγμα νερό – σόδα και στη συνέχεια τοποθετούμε πάνω στο ταψί.
Ψήνουμε για οκτώ λεπτά μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη θα βρείτε στην ιστοσελίδα του www.giorgostsoulis.com