Ποιός θα πει όχι σε αυτή την πίτα;
Τι θα χρειαστούμε:
- 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
- 1 κιλό μανιτάρια λευκά ή ανάμεικτα με άλλη ποικιλία
- 350 γραμμ. μπεσαμέλ (50γραμμ. βούτυρο, 50γρ αλεύρι, 500 γραμμ. γάλα)
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 170 γραμμ. γραβιέρα
- 50 γραμμ. μετσοβόνε
- 70 γραμμ. λευκό κρασί
- 3 αβγά
- Λίγα πορτσίνι αποξηραμένα (προαιρετικά)
- 4 κλωναράκια θυμάρι
Πως τη φτιάχνουμε:
Ξεκινήστε φτιάχνοντας τη μπεσαμέλ. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα να ζεσταθεί, με προσοχή όμως ώστε να μην καεί. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι, βάλτε το βούτυρο να λιώσει και προσθέστε το αλεύρι σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε για 2 λεπτά περίπου.
Προσθέστε το γάλα σε 3 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς να μη κολλήσει με ένα σύρμα. Όταν δέσει, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε τα μανιτάρια σε φέτες με ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο. Όταν πάρουν χρώμα, σβήστε με κρασί και προσθέστε τα φυλλαράκια από το θυμάρι.
Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε μέσα την μπεσαμέλ, τα τυριά και τα αβγά. Δοκιμάστε και αν χρειαστεί προσθέστε αλάτι, πιπέρι. Σε μια ταρτίερα ή σε ένα ταψί ιδίου μεγέθους, λαδώστε και βάλτε σταυρωτά τα φύλλα λαδώνοντας ανάμεσα.
Στο κέντρο, βάλτε τη γέμιση και ξεκινήστε να κλείνετε τα φύλλα λαδώνοντας, ενδιάμεσα. Χαράξτε σε κομμάτια, βρέξτε με λίγες σταγόνες νερό και ψήστε στους 175 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 45 λεπτά.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στην ιστοσελίδα του http://petros-syrigos.com