Εύκολα και γρήγορα!
Τι θα χρειαστούμε:
- 500 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας)
- 2 κ.σ τριμμένο αποξηραμένο κρεμμύδι
- 50 γρ ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 8 γρ ζάχαρη (χρησιμοποίησα καρύδας)
- 170 γρ ζεστό νερό (περίπου 35-40 βαθμούς)
- 120 γρ σπανάκι (μόνο τα φύλλα)
- 1 κ.γ αλάτι (τουλάχιστον)
Πως τα φτιάχνουμε:
Πρώτα πλένουμε το σπανάκι πολύ καλά. Κόβουμε τα κοτσάνια και κρατάμε μόνο τα φύλλα. Προσοχή!!!Δεν χρησιμοποιούμε μαχαίρι παρά μόνο τα δάχτυλα μας.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Τώρα που είναι χειμώνας και κάνει κρύο τις ζύμες τις βάζω στον αρτοπαρασκευαστή. Επιλέγω το πρόγραμμα «ζύμη –dough» και αφήνω το μηχάνημα να αναλάβει το ζύμωμα και το φούσκωμα. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευστή δεν υπάρχει πρόβλημα. Και πάλι μπορείτε να τα κάνετε ακολουθώντας την κλασική διαδικασία. Επειδή όμως θέλουμε ζέστη για να φουσκώσει η ζύμη, μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους παρακάτω τρόπους. Θα βάλετε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπασμένο με πετσέτα και θα το αφήσετε μέσα στο φούρνο στους 30 βαθμούς ή κοντά σε καλοριφέρ- τζάκι, ή πάνω σε ηλεκτρική κουβέρτα (αυτό το μυστικό το μοιράστηκε μαζί μου ο Ανδρέας και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό) . Προσοχή, δε θέλουμε μεγαλύτερη θερμοκρασία γιατί θα ξεραθεί η ζύμη μας.
Αν δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι 100 γρ ζεστό νερό. Όχι καυτό, γύρω στους 40 βαθμούς. Ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ενεργοποιηθεί και να βγάλει φουσκάλες.
Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ωραίο εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα στις λαμαρίνες του φούρνου.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη.
Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε ένα μεγάλο μακαρόνι.
Έπειτα χωρίζουμε κάθε μακαρόνι σε 3 ή 4 μέρη.
Τοποθετούμε κάθε κριτσίνι στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 σε αέρα για 15 λεπτά αν τα θέλουμε μαλακά ή 18 λεπτά αν τα θέλουμε τραγανά ή 20 λεπτά αν τα θέλουμε κριτσανιστά.
Ευχαριστούμε το http://healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr για την παραχώρηση της συνταγής.