Η παραδοσιακή συνταγή των εορτών.
Τι θα χρειαστούμε:
- 300 γραμ. ελαιόλαδο
- 300 γραμ. Ηλιέλαιο
- 50 γραμ. κονίακ
- 160 γραμ. χυμό πορτοκάλι
- 200 γραμ ζάχαρη
- 1 κ.τ.γ. σόδα
- 1 κ.τ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 2 κ.τ.γ. κανέλα
- 2 κ.τ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1100 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 πορτοκάλια το ξύσμα τους
Για το σιρόπι:
- 500 γραμ. νερό
- 500 γραμ. ζάχαρη
- 2 κ.τ.σ .μέλι
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 φλούδα απο λεμόνι
Πως τα φτιάχνουμε:
Βάζετε το ελαιόλαδο,το ηλιέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, και το ξύσμα πορτοκαλιού. στο μιξερ και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Διαλύετε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα(προσοχή γιατί θα φουσκώσει). Ανακατεύετε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύετε απαλά μέχρι το μείγμα να γίνει ένα.
Ψήστε για περίπου 25’ λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Βγάζετε απ΄τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν , τελείως.
Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζετε για 3 λεπτά. Τα βουτάτε στο σιρόπι περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Πασπαλίζετε με φυστίκι ή καρύδι.
Περισσότερες συνταγές του private chef Πέτρου Συρίγου θα βρείτε στο http://petros-syrigos.com