Μια ελαφριά και θρεπτική καλοκαιρινή συνταγή.
Τι θα χρειαστούμε:
- 120 γραμ. πλιγούρι
- 2 μεγάλες κόκκινες ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές, χωρίς τη φλούδα και τα σπόρια
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 μικρό αγγουράκι
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, το άσπρο τμήμα
- 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο
- 1 πρέζα καγέν πιπέρι (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι - 6 κορυφές φρέσκιας μέντας για το γαρνίρισμα
Πως την φτιάχνουμε:
Ετοιμάζετε το πλιγούρι: To βάζετε σε μπολ και προσθέτετε ζεστό αλατισμένο νερό να το υπερκαλύπτει κατά 2 εκατ. περίπου. Το αφήνετε για 10-20 λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες , να μαλακώσει. Σουρώνετε αν έχει επιπλέον υγρό όταν είναι έτοιμο και αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Προσθέτετε τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο και την μέντα, 3 κ.σ. απ’ το ελαιόλαδο και 1-2 κ.σ. απ’ το λεμόνι, ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλετε.
Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Tα ψιλοκόβετε όλα σε πολύ μικρά κυβάκια 3-5 χιλ. και βάζετε το 1/3 της ποσότητας στο πλιγούρι. Ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι, ανάλογα με την γεύση σας.
Αναμιγνύετε τα υπόλοιπα λαχανικά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το λεμόνι, το μπούκοβο και το καγέν (αν χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας καλά.
Σερβίρετε με τη μέντα στη κορυφή κι αν έχετε πιττάκια διάφορα ξεροψημένα, γαρνίρετε με αυτά.
Περισσότερες συνταγές του Γιώργου Σίσκα, θα βρούμε στην σελίδα του στο facebook